Chef för Analys & Opinion på Företagarna, föreläser under Söderhamn Pride.
Häromåret tog Företagarna fram HBT-handboken med syfte att stödja företagare genom att inspirera till marknadsföring och kommunikationsarbete.
Genom att som arbetsgivare uppmuntra alla medarbetare att vara sig själv fullt ut på jobbet, skapar företagaren förutsättningar för ett tryggt och öppet arbetsklimat, där man vågar ifrågasätta gamla strukturer och där nya idéer och innovationer kan komma fram. Det bidrar till att stärka företagets konkurrenskraft och attraktivitet som arbetsgivare.
För företagare på småorter med hög utflyttningsgrad kan en sådan medvetenhet göra stor skillnad när det gäller att locka ungdomar att stanna på orten.
Utredare på hatbrottsgruppen i Stockholm
Utredare på hatbrottsgruppen i Stockholm. Alla hatbrott som begås i Stockholms City utreds av deras grupp. De kommer att förklara vad hatbrott är för något - straffskärpningsregel och vad det innebär. Hur går det till att utreda ett hatbrott? Varför är det så få som anmäler hatbrott och varför är mörkertalen så stora?
Kärnfamilj eller stjärnfamilj, hur skapar vi en familjepolitik för alla? Arr: Vänsterpartiet
Hans Linde, utrikespolitisk och hbtq-talesperson för Vänsterpartiet pratar om hur vi skapar en inkluderande familjepolitik.
Marias berättelse handlar om hennes uppväxt i Danmark, där hon redan i tidig ålder frågade sin mamma varför hon inte föddes till flicka. Hon berättar vidare om mobbing i skolan, om psykisk ohälsa och om det drogmissbruk som hon hamnade i under den turbulenta uppväxten.
Livet förde henne senare till Sverige, där hon i det längsta levde vidare i manlig skepnad. I samband med sitt tredje äktenskap, kom brytpunkten 2007, när hennes dåvarande fru kom på Allans/Marias hemlighet. Hon rådde Maria att ta den hjälp hon behövde för att till sist bejaka sitt kvinnliga jag fullt ut och det var det som fick Maria att ta steget och våga.
Maria kommer att beskriva processen som följde när hon sökte hjälp för att få könskorrigering. Hon kan vittna om ett mycket blandat mottagande från de myndighetspersoner hon kom i kontakt med och kunde konstatera att det fortfarande, på 2000-talet finns de som har svårt att förstå transpersoners situation och ta dem på allvar, trots att de i sitt arbete borde ha den förmågan.
Foto: Elisabeth Ohlson Wallin
Advokat för hbtq-newcommers. Föreläsningen sker på engelska. Asylum lawyer, legal aid and public counsel for lgbtiq asylum seekers
1. Dublin Regulation, Illegal transfers to Hungary
2. The new Immigration laws which are going to voted for by parliament very soon. they include temporary residence documents for everyone who applied for asylum after 24th of november last.
3.The stereo type of notions THE, still used by migration board while assessing individual lgbt cases. These were ruled out by European court of human rights in 2014.
4. The whole asylum system, as it stands today, taking the audience through the instances pertaining applying for asylum. Until the applicant has no chance to heard by authorities in Sweden (deportation) new circumstances.
5. Then we usually do drop in for newcomers, giving legal advice. But this depends on the organizers.
Funkisprojektet - om hbtq, funktionsvariationer och normer
Lisa Ericson, Funkisprojektet RFSL Stockholm. Lisa berättar om normer kopplat till funktionsförmåga, hbtq och rättigheter. I projektet samarbetar RFSL med flera olika funktionshinderorganisationer, LSS verksamheter och aktivister. Deras fokus är olika utbildningsinsatser och sociala mötesplatser.
Funkisprojektet vill förändra diskriminerande normer så att alla har möjlighet att vara den man önskar och leva det liv man vill!
Kommer att finnas på Stadsbiblioteket, med sig har hon sin andra roman "Vad som än händer"
Mina Hansson som är född och uppvuxen i Söderhamn men bor numera i Falun finnas på Stadsbiblioteket.
2015 släppte hennes debutroman "Utan ord", som i fiktivt format tar upp hennes egna upplevelser med social fobi och psykisk ohälsa.
Till Söderhamn Pride kommer hon med sin andra roman "Vad som än händer". Den handlar om David som ska börja gymnasiet i en ny stad där han inte känner någon. Han drar sig medvetet undan och gör allt för att inte avslöja något om sig själv, särskilt inte om att han är homosexuell. Trots sina ansträngningar börjar han umgås alltmer med klasskamraterna, och blir kär i någon han vet att han aldrig kommer kunna få.
Barbro har tilldelats ett flertal priser för sitt engagemang i hbt-frågor. Som generaldirektör förändrade hon 1979 Socialstyrelsens diagnosregister så att homosexualitet inte längre var en sjukdom. Barbro har också arbetat aktivt med bland annat registrerat partnerskap för homosexuella och sedan könsneutralt äktenskap, att få till en utredning om surrogatmödraskap samt äldreboenden med hbt-profil.
Barbro Westerholm kommer att prata om reflektioner över vad som hänt med lagstiftning och samhällsattityder sedan avkriminaliseringen 1944 samt vad som återstår att göra.
I SVT-serien Flator fick vi följa Rebecka och Matilda Tudor i deras planerade familjebildning. Tillsammans med pappan till deras barn, Kristian Kaspersen, berättar de nu om vägen till att bli föräldrar utifrån vars och ens roll i regnbågsfamiljen.
Varför väljer man som par att vara fler än två föräldrar? Hur är det att inte få vara juridisk vårdnadshavare till sitt barn? Vilka alternativ har man egentligen som bög med barnlängtan idag? Hur kommer man runt normativa regelverk och vilka hinder finns fortfarande i familjejuridiken?
Kim är 23 år gammal och har alltid känt sig som en kille men något har inte stämt med Kims kropp. Nu har Kim äntligen fått börja sin utredning. Kim vill inte kalla sig transsexuell eller transperson eftersom han ser alla som först och främst människor. Ta del av Kims historia från början tills nu.
Regionråd med ansvar för Hälso- och sjukvård i Gävleborg & Magnus Svensson Distriktsordförande centerpartiet Gävleborg
Har du frågor, synpunkter eller tips på hur Pridefestivalen
kan bli ännu bättre är du välkommen att kontakta oss.
E-POST: halsingland@rfsl.se